MIODY

Rodzaje i odmiany miodu

Rodzaje miodów

Według Polskiej Normy (PN-88/A-77626) rozróżnia się trzy typy miodu:

  • Miód nektarowy– wytwarzany z nektaru roślin
  • Miód spadziowy– wytwarzany ze spadzi iglastej lub liściastej
  • Miód nektarowo–spadziowy, który jest wytwarzany przez pszczoły częściowo z nektaru, a częściowo ze spadzi

Miód nektarowy odmianowy to miód pozyskiwany w większości z nektaru jednaj rośliny, tu z po zakończeniu jej kwitnienia. Przykładem miodu nektarowego odmianowego jest np. miód nektarowy rzepakowy.

Miód nektarowy wielokwiatowy to miód pozyskiwany z różnych roślin tego samego ekosystemu np. z różnych kwiatów na polach, łąkach, w lasach lub w górach.

Różne odmiany miodu wykazują różne właściwości organoleptyczne: barwę (przed i po krystalizacji), smak, zapach, konsystencję, czas i sposób krystalizacji

Odmiany miodów

Polska Norma wyróżnia następujące odmiany miodu

  • rzepakowy
  • akacjowy
  • lipowy
  • gryczany
  • wrzosowy
  • wielokwiatowy
  • spadziowy
  • spadziowy ze spadzi liściastej
  • spadziowy ze spadzi iglastej

Poniżej prezentujemy podstawowe informacje o wymienionych rodzajach miodów:

Miód rzepakowy

Barwa:

W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremowa.

Krystalizacja:

Ze względu na niska zawartość wody i przewagę glukozy nad fruktozą, ulega szybszej krystalizacji i przyjmuje konsystencję mazistą z drobnymi kryształami.

Smak:

Smak miodu rzepakowego jest bardzo łagodny

Zapach:

słaby zapach kwiatów rzepaku

Miód akacjowy

Barwa:

W stanie płynnym ma barwę jasnosłomkową lub janobursztynową. Po krystalizacji ma barwy od białej do kremowożółtawej.

Krystalizacja:

Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy krystalizuje się bardzo długo.

Smak:

Smak słodki, delikatny, lekko kwaskowaty. Jest najsłodszy wśród miodów.

Zapach:

Delikatny i subtelny aromat

Miód lipowy

Barwa:

W stanie płynnym miód lipowy ma barwy od jasnożółtej do złocistej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożółte lub złocistożłte.

Krystalizacja:

Krystalizuje się szybko.

Smak:

Smak słodki, lekko ostry, często lekko gorzkawy.

Zapach:

Mocny, lipowy aromat.

Miód gryczany

Barwa:

W stanie płynnym ma barwę jasnobrunatną z lekko czerwonym odcieniem. Przy dostępie światła przechodzi w barwę ciemnobrunatną, prawie czarną. Po krystalizacji staje się jaśniejszy.

Krystalizacja:

Krystalizuje się powoli, jest wtedy niejednolity gruboziarnisty. Na powierzchni może być płynny.

Smak:

Smak ostry, słodki i lekko piekący

Zapach:

Zapach kwiatów gryki. Intensywny, ale przyjemny.

Miód wrzosowy

Barwa:

W stanie płynnym ciemnobursztynowy z czerwonym odcieniem, po krystalizacji przyjmuje barwę żółtopomarańczową lub brunatną.

Konsystencja

Ma silnie galaretowatą konsystencję

Krystalizacja:

Czas krystalizacji jest różny, postać skrystalizowanego miodu jest drobnoziarnista, masłowata.

Smak:

Smak mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki.

Zapach:

Ma silny wrzosowy aromat

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy wykazuje dużą różnorodność, jęsli chodzi o barwę, konsystencję, czas krystalizacji oraz smak. Te właściwości miodu wielokwiatowego w dużej mierze zależą od terminu zbioru, oraz ekosystemu z jakiego został zebrany.

Barwa:

Różne.

Krystalizacja:

Różny czas krystalizacji z przyczyn podanych powyżej.

Smak:

Różny smak z przyczyn podanych powyżej.

Zapach:

Różny zapach z przyczyn podanych powyżej.

Miód spadziowy

Miód nektarowo- spadziowy jest wytwarzany z dwóch surowców nektaru i spadzi. Powstaje wówczas gdy termin pojawienia się obu pożytków jest zbliżony w czasie.

Barwa:

W postaci płynnej ma barwę od zielonkawej do brunatno-zielonkawej. Po krystalizacji ma barwy od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej.

Krystalizacja:

Po krystalizacji przyjmuje postać drobno lub średnioziarnistą.

Smak:

W smaku jest łagodny i słabo słodki.

Zapach:

Słaby, lekko korzenny aromat.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

Pozyskiwany jest najczęściej z takich drzew, jak: topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb, osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg.

Barwa:

Miód ten w formie płynnej ma barwę od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po krystalizacji staje się szarobrązowy z odcieniem szarozielonym lub brązowy.

Krystalizacja:

Przed krystalizacją jest gęstą cieczą. Po krystalizacji staje się średnioziarnisty.

Smak:

W smaku jest łagodny z cierpkawym lub żywicznym posmakiem.

Zapach:

Słaby, lekko korzenny zapach.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Ten miód pozyskiwany jest ze spadzi: jodły, świrku, sosny, modrzewia, tui.

Barwa:

Charakteryzuje się ciemną barwą od szaro-zielonkawej poprzez brązową ciemnoszarą do prawie czarnej, smolistej. Po krystalizacji są ciemnobrązowe z odcieniami szarego lub zielonego.

Krystalizacja:

Krystalizuje się trudno, nierówno, może być drobnoziarnisty, grudkowaty o niejednorodnej konsystencji.

Smak:

Smak dość łagodny, żywiczny, mało słodki.

Zapach:

Zapach słaby, lekko korzenny.

 

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806