Oferta

Nasze produkty

Nagradzane Miody Pszczele

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Obszar pozyskania miodu
Pozyskiwany jest z dorodnych wrzosowisk Borów Dolnośląskich w Nadleśnictwie Świętoszów. Certyfikowany jest Świadectwem Jakości potwierdzającym posiadanie Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Opis działania miodu
Miód wrzosowy najlepszy jest na nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne jelita.

Miód Ryczyński lipowy

 Obszar pozyskania miodu
Pochodzi z terenów leśnych Rezerwatu Przyrodniczego Grody Ryczyńskie w Bystrzycy Oławskiej. W Ryczyńskim Miodzie Lipowym wykazano obecność biologicznie aktywnych składników innych roślin zielnych rosnących na terenie Rezerwatu (ponad 10 gatunków), które przyczyniają się do bogatych walorów smakowych i zdrowotnych miodu. Lipowy miód Ryczyński odznacza się niepowtarzalnym smakiem, aromatem i skutecznością w profilaktyce zdrowotnej. Miód Ryczyński lipowy został wpisany na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
Opis działania miodu
Jeżeli często się stresujesz – miód lipowy jest właśnie dla Ciebie. Działa antystresowo. Miód lipowy ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a także na górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia

Dziedzictwo Kulinarne

Wszystkie nasze miody objęte są Europejską Siecią Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – zrzeszenie producentów, przetwórców i restauratorów z poszczególnych regionów członkowskich Europy, mające za cel zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów

Naturalne miody pszczele

Miód gryczany

Obszar pozyskania miodu
Pochodzi z okolic Jeleniej Góry. Pasieka zlokalizowana jest na terenie zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego.
Opis działania miodu
Miód gryczany działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

Miód wielokwiatowy

Obszar pozyskania miodu
Pochodzi z terenów leśnych Rezerwatu Przyrodniczego Grody Ryczyńskie w Bystrzycy Oławskiej.
Opis działania miodu
Miód wielokwiatowy pomocny jest w leczeniu chorób serca, układu krążenia, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
W leczeniu przeziębienia, stanów zapalnych dróg oddechowych poleca się picie ciepłego mleka z miodem.

Miód spadziowy

Obszar pozyskania miodu
Przy wilgotnych i ciepłych aurach pogodowych pszczoły pozyskują spadź z drzew liściastych lub iglastych z Pogórza Sudeckiego.
Opis działania miodu
Miód spadziowy ze spadzi iglastej najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice

Miód akacjowy

Obszar pozyskania miodu
Pszczoły pobierają nektar z licznych drzewostanów akacjowych występujących w rejonach Zielonej Góry
Opis działania miodu
Miód akacjowy posiada delikatny smak, jest szczególnie lubiany przez dzieci. Łagodzi zaburzenia trawienne. Ma właściwości uspokajające i ogólnie wzmacniające.

Miód rzepakowy

Obszar pozyskania miodu
Pozyskiwany jest z pól uprawnych pod Oławą. Pożytki oddalone od głównych szlaków komunikacyjnych.
Opis działania miodu
Miód rzepakowy działa leczniczo na niewydolność naczyniową oraz w chorobach serca, zwłaszcza tych wieńcowych.
Cholina zawarta w miodzie rzepakowym usuwa tłuszcze wątroby i wzmacnia działanie pęcherzyka żółciowego.
Miód rzepakowy przyspiesza leczenie wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy.

Miód nawłociowy

Obszar pozyskania miodu
Miod nawłociowy pozyskiwany jest z nadbrzeżnych łąk rzeki Odry w Rezerwacie Przyrody “Grody Ryczyńskie” koło Oławy
Opis działania miodu
Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, polecany jest w infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, nerek i prostaty. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego

Miodek śniadaniowy

Miody smakowe

Są to naturalne miody nektarowe wzbogacone o walory smakowe i zdrowotne poprzez dodanie między innymi: owoców liofilizowanych (maliny, żórawiny, aronii, cytryny, pomarańczy) lub imbiru, cynamonu, pyłku i propolisu i innych.

Miodowe upominki

 

Zestaw miodków smakowych

Zestaw czterech miodków smakowych w ozdobnym opakowaniu. Idealnie nadaje się na prezent.
Zestaw składa się z miodów wielokwiatowych z naturalnymi dodatkami (np.: liofilizowana malina, truskawka, aronia i inne)

Zestaw miodków smakowych

Zestaw dziesięciu miodków smakowych na drewnianej desce. Idealnie nadaje się na prezent.
Zestaw składa się z miodów wielokwiatowych z naturalnymi dodatkami (np.: liofilizowana malina, truskawka, aronia i inne)

Zestaw miodków smakowych

Zestaw czterech miodków smakowych w ozdobnym opakowaniu. Idealnie nadaje się na prezent.
Zestaw składa się z miodów wielokwiatowych z naturalnymi dodatkami (np.: liofilizowana malina, truskawka, aronia i inne)

Zestaw miodków smakowych

Zestaw czterech miodków smakowych na drewnianej podstawce. Idealnie nadaje się na prezent.
Zestaw składa się z miodów wielokwiatowych z naturalnymi dodatkami (np.: liofilizowana malina, truskawka, aronia i inne)

Bakalie w miodzie

Doskonała słodka przekąska. Zdrowy, pożyteczny podarunek. Migdały, orzechy laskowe, włoski i ziemne, żurawina, ziarno słonecznika, pestki dyni i jagody goi tworzą idealną kompozycję z miodem akacjowym. Kompozycję nie tylko smakową ale również wizualną. Idealną jako formę podziękowania za przybycie na chrzest, komunię, wesele. Pasuje również jako upominek wręczany podczas konferencji i spotkań biznesowych.

Produkty pszczele

 

Pyłek kwiatowy

Uniwersalność pyłku polega na bogactwie i różnorodności składników, które organizm ludzki w pełni aprobuje. Jest to swoisty koncentrat aminokwasów, witamin i składników mineralnych oraz kilkudziesięciu biopierwiastków niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. 200 g wystarcza na dwutygodniową kurację (dwie łyżeczki od herbaty dziennie).

Wosk pszczeli

Substancja, która nazywana jest woskiem pszczelim stanowi produkt uboczny, powstały podczas wytwarzania miodu przez pszczoły. Ma wiele cennych właściwości, a stosowany jest od co najmniej 4,5 tys. lat! Jest wydzieliną gruczołów woskowych 12-18 dniowych pszczół. Aby wyprodukować 1 kg wosku pszczoły zużywają około 3,6 kg miodu.

Ze względu na zawartość protein, lipidów, witamin oraz cennych soli mineralnych, obecnie używany jest najchętniej w branży medycznej, jako doda

Propolis

  1. Propolis ( kit pszczeli)
Jest to balsamiczno-żywiczna substancja.
Pszczoły miodne zbierają żywiczno-woskową wydzielinę z młodych pączków topoli, wierzby, osiki sosny, świerku, jodły i innych.
Wydzieliny te zmieszane są z enzymami pszczoły miodnej.
Wśród produktów pszczelich propolis jest najaktywniejszy biologicznie i wykazuje wielokierunkowe działanie farmakologiczne. Posiada silne i wielokierunkowe działanie biotyczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, odtruwające, żółciopędne, regenerujące itp. W naturalnym stanie propolis zawiera 60 pierwiastków, Wit. ABC, kompleks witamin B i aminokwasy. Zawiera antyoksydanty – których rolą jest naprawa uszkodzeń spowodowanych działaniem wolnych rodników.

Mleczko pszczele

Jest to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy przez pierwsze trzy dni jako pokarm dla larw pszczół i trutni. Królowa matka karmiona jet mleczkiem prawie przez całe życie.
Działanie mleczka pszczelego jest wielokierunkowe.
– stymuluje przemianę materii – przedłuża żywotność zwiększa masę ciała
– regeneruje tkanki miękkie jak i kości, zapobiega odwapnieniom.
– przeciwnowotworowe – wspomaga podstawową terapię
– osłaniające, uodparniające, detoksykacyjne
– przy chorobach skóry, jamy ustnej, gardła, krtani
– chorobach układu pokarmowego, krążenia, nerek, wzroku słuchu i wiele innych.

Pierzga

 Pyłek kwiatowy w postaci obnóży złożony przez pszczołę lotną do komórki plastra zostaje przez pszczołę ulową wymieszany z wydzielina ślinową i miodem a następnie ubity główką w celu zabezpieczenia przed dostępem powietrza.
W warunkach beztlenowych ulega fermentacji mlekowej, która go konserwuje i czyni łatwo strawnym. Jest to pokarm białkowy o dużej koncentracji witamin, składników mineralnych i substancji biotycznych.
W stosunku do pyłku jest on bardziej aktywny biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalny.Pierzga wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Pierzgę stosuje się przy niedokrwistości, chorobach jelit, chorobach nadciśnienia, układu nerwowego, cukrzycy, stany wyczerpania psycho-fizycznego, po przebytych zabiegach i zabiegach operacyjnych.

Jad pszczeli

Swoim składem chemicznym i działaniem przypomina jad żmiji.
Jest to wydzielina gruczołów jadowych robotnic i matek pszczoły miodnej.
Jad gromadzony jest w zbiorniczku błoniastym znajdującym się na odwłoku pszczoły tuż przy żądle. Jad jest środkiem obronnym pszczoły i służy jej do walki z wrogami, a także jest wykorzystany przez matkę pszczelą do zabijania konkurentki.
Najbardziej uczulone na jad są same pszczoły , a także konie, psy, kury, gęsi, gołębie.
Ogólnie przyjmuje się, że jad pszczeli wykazuje działanie:
– przeciwbakteryjne
– przeciwgrzybiczne
– przeciwzapalne
– przeciwbólowe
– przeciwmażdzycowe.
Przed stosowaniem jadu do celów leczniczych należy wykonać badania i próby testowe na jad pszczeli.

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806