MIODY

Właściwości lecznicze miodu

Miód odznacza się się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi. Udział cukrów prostych: glukozy i fruktozy decyduje o jego właściwościach wzmacniających.

Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanym pracą fizyczną czy umysłową. Miód wchodzi w skład diety sportowców, alpinistów, czy płetwonurków. Cukry proste, zawarte w miodzie, biorą udział w detoksykacji, chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska, osłabiają toksyczne działanie alkoholu nikotyny.

Obecna w miodzie acetylocholina oraz potas wzmacniają siłę skurczu i wydolności mięśnia sercowego. Składniki te hamują także miażdżycę, rozszerzają naczynia włosowate, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie.

Zawarta w miodzie cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielenia żółci. Wpływa na układ oddechowy, ułatwiając odkrztuszanie. Korzystnie działa na nerki i drogi moczowe. Łagodzi dolegliwości żołądka i dwunastnicy, pobudza czynność wydzielniczą i motoryczną jelit, zwiększa wydzielanie soku jelitowego. Wpływa ona także pozytywnie na wątrobę i drogi żółciowe.

Miód przyspiesza gojenie się ran i przewlekłych owrzodzeń. Powoduje to enzym dodawany przez pszczoły do miodu – oksydana glukozowa. Dzięki niej w miodzie jest stała ilość nadtlenku wodoru (wody utlenionej).

Stosowanie okładów z miodu jest bezpieczne i skuteczne, oczyszcza rany, działa regenerująco, prowadzi do szybkiego ziarninowania i naskórkowania rany.

Miód jest stosowany pomocniczo w schorzeniach błon śluzowych, w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i przeziębieniach, paradontozie i oraz schorzeniach jamy ustnej i dziąseł na tle grzybiczym (pleśniawki).

Miód nie sprzyja powstawaniu próchnicy!

Miód jest środkiem zapobiegawczym i leczniczym w niedokrwistości. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

Likwiduje skutki stresów i przemęczenia.

Kuracje miodowe

  • W szklance ciepłego mleka wymieszać 2 łyżeczki miodu i dodać odrobinę masła . Napój pić kilka razy dziennie przy nieżycie gardła i chrypce.
  • Na bezsenność i ukojenie nerwów dobrze jest zjeść przed snem 1-2 łyżeczkim miodu.
  • Jedzenie chleba z miodem zlecane jest przy zaparciach.
  • Przy bólach stawów można stosować okład z płótna nasączonego miodem.

 

 

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806