Pszczelarstwo

Porady praktyczne na temat miodu

 

Krystalizacja miodu

Każdy miód wcześniej czy później ulega krystalizacji. Proces ten zależy od kilku czynników:

  • stosunek glukozy do fruktozy. Glukoza bardzo szybko ulega krystalizacji np. miód rzepakowy ulega krystalizacji już na trzeci dzień po odebraniu go z ula, a miód akacjowy pozostaje płynny nawet klika miesięcy
  • im wyższa temperatura, w której miód jest przechowywany, tym krystalizacja przebiega wolniej. Powyżej 45° krystalizacja ustaje
  • szybkość krystalizacji zależy również od ilości wody zawartej w miodzie. Gęste miody o zawartości wody do 20 % krystalizują szybciej

Jeśli chcemy, żeby nasz miód był znów płynny, należy wstawić słoik z miodem do naczynia z ciepłą wodą (ok.25 stopni) i mieszać

Białe przebarwienia w słoiku

Czasami w skrystalizowanym miodzie możemy zauważyć białe przebarwienia przypominające mrozowe rysunki na szybach. Jest to naturalny proces, zachodzący wówczas kiedy między miodem a ścianka słoika znajdzie się powietrze, a krystalizujące się glukoza wypełni tę przestrzeń.

Przechowywanie miodu

przechowuje się tylko miody dojrzałe, można je przechowywać latami, mieszczeniu suchy i ciemnych najlepsza tem. 8-10 stopni. Przechowywani w zbyt ciepłym miejcu (25-30) sprzyja fermentacji i kwaśnieniu, zbiera zapachy z otoczenia. Długo przechowywany traci enzymy i aromat nie traci wartości odżywczych i leczniczych

Kaloryczność miodu

Miód jest produktem wysokokalorycznym 100 gramów miodu = 319 kalorii (1 łyżka = 20 gramów, 1 łyżeczka= 7 gramów ) Jedna łyżeczka miodu dostarcza 64 kalorii. Przy dietach tuczących miód jest nieodzowny. Przy dietach odchudzających, ze względu na wartość odżywczą miodu, nie należy rezygnować z jego spożywania, a raczej ograniczyć inne produkty wysokokaloryczne

Jak spożywać miód

Najlepiej spożywać miód w roztworze przegotowanej wody. Warto taki roztwór zostawić na kilka godzin, wtedy zwiększa się udział enzymów

Przeliczanie miodu

1600 g = 1 litr
1000g = 0,63 litra
400 g =1 szklanka
100 g = 0,24 szklanki
20 g = 1 łyżka
7 g = 1 łyżeczka

Co zrobić po użądleniu?

  • należy delikatnie wydrapać żądło ze skóry, nie ściskając żądła, bo to powoduje wyciśnięcie jadu do ranki
  • posmarować miejsce użądlenia świeżym miodem lub octem w celu neutralizacji resztek jadu.
  • Na powstała opuchliznę można stosować okłady z wody z octem lub kwaśnego mleka
  • nie należy dotykać ranki ustami, aby nie przenosić jadu i reakcji uczuleniowej w okolice gardła i krtani
  • należy obserwować skutki reakcji uczuleniowej. Jeżeli przenosi się miejscowego opuchnięcia na całe ciało, odczuwamy niepokój w gardle lub swędzenia całego ciała- należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe
  • niebezpieczne są użądlenia okolicy ust, powiek lub gardła– w przypadku takich użądleń należy natychmiast wezwać karetkę

Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?

Jeśli mamy wątpliwości czy miód który kupiliśmy jest prawdziwy czy jest sztucznym wytworem, możemy to sprawdzić na kilka domowych sposobów:

  • miód prawdziwy lany z łyżki tworzy stożek, jeśli tworzy się dołek to niestety nasz miód nie jest najlepszym produktem
  • możemy rozpuścić łyżkę miodu w szklance czystej przegotowanej wody. Z naturalnym miodem wodą będzie mętna

 

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806