Pszczelarstwo

Porady praktyczne na temat miodu

 

Krystalizacja miodu

Każdy miód wcześniej czy później ulega krystalizacji. Proces ten zależy od kilku czynników:

  • stosunek glukozy do fruktozy. Glukoza bardzo szybko ulega krystalizacji np. miód rzepakowy ulega krystalizacji już na trzeci dzień po odebraniu go z ula, a miód akacjowy pozostaje płynny nawet klika miesięcy
  • im wyższa temperatura, w której miód jest przechowywany, tym krystalizacja przebiega wolniej. Powyżej 45° krystalizacja ustaje
  • szybkość krystalizacji zależy również od ilości wody zawartej w miodzie. Gęste miody o zawartości wody do 20 % krystalizują szybciej

Jeśli chcemy, żeby nasz miód był znów płynny, należy wstawić słoik z miodem do naczynia z ciepłą wodą (ok.25 stopni) i mieszać

Białe przebarwienia w słoiku

Czasami w skrystalizowanym miodzie możemy zauważyć białe przebarwienia przypominające mrozowe rysunki na szybach. Jest to naturalny proces, zachodzący wówczas kiedy między miodem a ścianka słoika znajdzie się powietrze, a krystalizujące się glukoza wypełni tę przestrzeń.

Przechowywanie miodu

przechowuje się tylko miody dojrzałe, można je przechowywać latami, mieszczeniu suchy i ciemnych najlepsza tem. 8-10 stopni. Przechowywani w zbyt ciepłym miejcu (25-30) sprzyja fermentacji i kwaśnieniu, zbiera zapachy z otoczenia. Długo przechowywany traci enzymy i aromat nie traci wartości odżywczych i leczniczych

Kaloryczność miodu

Miód jest produktem wysokokalorycznym 100 gramów miodu = 319 kalorii (1 łyżka = 20 gramów, 1 łyżeczka= 7 gramów ) Jedna łyżeczka miodu dostarcza 64 kalorii. Przy dietach tuczących miód jest nieodzowny. Przy dietach odchudzających, ze względu na wartość odżywczą miodu, nie należy rezygnować z jego spożywania, a raczej ograniczyć inne produkty wysokokaloryczne

Jak spożywać miód

Najlepiej spożywać miód w roztworze przegotowanej wody. Warto taki roztwór zostawić na kilka godzin, wtedy zwiększa się udział enzymów

Przeliczanie miodu

1600 g = 1 litr
1000g = 0,63 litra
400 g =1 szklanka
100 g = 0,24 szklanki
20 g = 1 łyżka
7 g = 1 łyżeczka

Co zrobić po użądleniu?

  • należy delikatnie wydrapać żądło ze skóry, nie ściskając żądła, bo to powoduje wyciśnięcie jadu do ranki
  • posmarować miejsce użądlenia świeżym miodem lub octem w celu neutralizacji resztek jadu.
  • Na powstała opuchliznę można stosować okłady z wody z octem lub kwaśnego mleka
  • nie należy dotykać ranki ustami, aby nie przenosić jadu i reakcji uczuleniowej w okolice gardła i krtani
  • należy obserwować skutki reakcji uczuleniowej. Jeżeli przenosi się miejscowego opuchnięcia na całe ciało, odczuwamy niepokój w gardle lub swędzenia całego ciała- należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe
  • niebezpieczne są użądlenia okolicy ust, powiek lub gardła– w przypadku takich użądleń należy natychmiast wezwać karetkę

 

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806