MIODY

Produkty pszczele

1. Propolis

Jest to balsamiczno-żywiczna substancja.
Pszczoły miodne zbierają żywiczno-woskową wydzielinę z młodych pączków topoli, wierzby, osiki sosny, świerku, jodły i innych.
Wydzieliny te zmieszane są z enzymami pszczoły miodnej.
Wśród produktów pszczelich propolis jest najaktywniejszy biologicznie i wykazuje wielokierunkowe działanie farmakologiczne. Posiada silne i wielokierunkowe działanie biotyczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, odtruwające, żółciopędne, regenerujące itp. W naturalnym stanie propolis zawiera 60 pierwiastków, Wit. ABC, kompleks witamin B i aminokwasy. Zawiera antyoksydanty – których rolą jest naprawa uszkodzeń spowodowanych działaniem wolnych rodników.

2. Pyłek

Męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty w bardzo dużych ilościach, a przynoszonego ula przez pszczoły w postaci obnóży.
Pyłek jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym.
Pyłek zawiera białka, aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. (białka ZAWIERA WIĘCEJ NIŻ MIĘSO WIEPRZOWE, WOŁOWE CZY SERY)

3. Pierzga ( chlebek pszczeli)

Pyłek kwiatowy w postaci obnóży złożony przez pszczołę lotną do komórki plastra zostaje przez pszczołę ulową wymieszany z wydzielina ślinową i miodem a następnie ubity główką w celu zabezpieczenia przed dostępem powietrza.
W warunkach beztlenowych ulega fermentacjPropolis ( kit pszczeli)i mlekowej, która go konserwuje i czyni łatwo strawnym. Jest to pokarm białkowy o dużej koncentracji witamin, składników mineralnych i substancji biotycznych.
W stosunku do pyłku jest on bardziej aktywny biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalny.Pierzga wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Pierzgę stosuje się przy niedokrwistości, chorobach jelit, chorobach nadciśnienia, układu nerwowego, cukrzycy, stany wyczerpania psycho-fizycznego, po przebytych zabiegach i zabiegach operacyjnych.

4. Mleczko pszczele

Jest to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy przez pierwsze trzy dni jako pokarm dla larw pszczół i trutni. Królowa matka karmiona jet mleczkiem prawie przez całe życie.
Działanie mleczka pszczelego jest wielokierunkowe.
– stymuluje przemianę materii – przedłuża żywotność zwiększa masę ciała
– regeneruje tkanki miękkie jak i kości, zapobiega odwapnieniom.
– przeciwnowotworowe – wspomaga podstawową terapię
– osłaniające, uodparniające, detoksykacyjne
– przy chorobach skóry, jamy ustnej, gardła, krtani
– chorobach układu pokarmowego, krążenia, nerek, wzroku słuchu i wiele innych.

5. Jad pszczeli.

Swoim składem chemicznym i działaniem przypomina jad żmiji.
Jest to wydzielina gruczołów jadowych robotnic i matek pszczoły miodnej.
Jad gromadzony jest w zbiorniczku błoniastym znajdującym się na odwłoku pszczoły tuż przy żądle. Jad jest środkiem obronnym pszczoły i służy jej do walki z wrogami, a także jest wykorzystany przez matkę pszczelą do zabijania konkurentki.
Najbardziej uczulone na jad są same pszczoły , a także konie, psy, kury, gęsi, gołębie.
Ogólnie przyjmuje się, że jad pszczeli wykazuje działanie:
– przeciwbakteryjne
– przeciwgrzybiczne
– przeciwzapalne
– przeciwbólowe
– przeciwmażdzycowe.
Przed stosowaniem jadu do celów leczniczych należy wykonać badania i próby testowe na jad pszczeli.

Zadzwoń lub napisz:

Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142

Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957

Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256

Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl

Odwiedź nas:

Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława

Ryczyńska Zagroda Leśna

Dane GPS:50.923961, 17.396806