MIODY
Rodzaje i odmiany miodu
Rodzaje miodów
Według Polskiej Normy (PN-88/A-77626) rozróżnia się trzy typy miodu:
- Miód nektarowy– wytwarzany z nektaru roślin
- Miód spadziowy– wytwarzany ze spadzi iglastej lub liściastej
- Miód nektarowo–spadziowy, który jest wytwarzany przez pszczoły częściowo z nektaru, a częściowo ze spadzi
Miód nektarowy odmianowy to miód pozyskiwany w większości z nektaru jednaj rośliny, tu z po zakończeniu jej kwitnienia. Przykładem miodu nektarowego odmianowego jest np. miód nektarowy rzepakowy.
Miód nektarowy wielokwiatowy to miód pozyskiwany z różnych roślin tego samego ekosystemu np. z różnych kwiatów na polach, łąkach, w lasach lub w górach.
Różne odmiany miodu wykazują różne właściwości organoleptyczne: barwę (przed i po krystalizacji), smak, zapach, konsystencję, czas i sposób krystalizacji
Odmiany miodów
Polska Norma wyróżnia następujące odmiany miodu
- rzepakowy
- akacjowy
- lipowy
- gryczany
- wrzosowy
- wielokwiatowy
- spadziowy
- spadziowy ze spadzi liściastej
- spadziowy ze spadzi iglastej
Poniżej prezentujemy podstawowe informacje o wymienionych rodzajach miodów:
Miód rzepakowy
Barwa:
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremowa.
Krystalizacja:
Ze względu na niska zawartość wody i przewagę glukozy nad fruktozą, ulega szybszej krystalizacji i przyjmuje konsystencję mazistą z drobnymi kryształami.
Smak:
Smak miodu rzepakowego jest bardzo łagodny
Zapach:
słaby zapach kwiatów rzepaku
Miód akacjowy
Barwa:
W stanie płynnym ma barwę jasnosłomkową lub janobursztynową. Po krystalizacji ma barwy od białej do kremowożółtawej.
Krystalizacja:
Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy krystalizuje się bardzo długo.
Smak:
Smak słodki, delikatny, lekko kwaskowaty. Jest najsłodszy wśród miodów.
Zapach:
Delikatny i subtelny aromat
Miód lipowy
Barwa:
W stanie płynnym miód lipowy ma barwy od jasnożółtej do złocistej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożółte lub złocistożłte.
Krystalizacja:
Krystalizuje się szybko.
Smak:
Smak słodki, lekko ostry, często lekko gorzkawy.
Zapach:
Mocny, lipowy aromat.
Miód gryczany
Barwa:
W stanie płynnym ma barwę jasnobrunatną z lekko czerwonym odcieniem. Przy dostępie światła przechodzi w barwę ciemnobrunatną, prawie czarną. Po krystalizacji staje się jaśniejszy.
Krystalizacja:
Krystalizuje się powoli, jest wtedy niejednolity gruboziarnisty. Na powierzchni może być płynny.
Smak:
Smak ostry, słodki i lekko piekący
Zapach:
Zapach kwiatów gryki. Intensywny, ale przyjemny.
Miód wrzosowy
Barwa:
W stanie płynnym ciemnobursztynowy z czerwonym odcieniem, po krystalizacji przyjmuje barwę żółtopomarańczową lub brunatną.
Konsystencja
Ma silnie galaretowatą konsystencję
Krystalizacja:
Czas krystalizacji jest różny, postać skrystalizowanego miodu jest drobnoziarnista, masłowata.
Smak:
Smak mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki.
Zapach:
Ma silny wrzosowy aromat
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy wykazuje dużą różnorodność, jęsli chodzi o barwę, konsystencję, czas krystalizacji oraz smak. Te właściwości miodu wielokwiatowego w dużej mierze zależą od terminu zbioru, oraz ekosystemu z jakiego został zebrany.
Barwa:
Różne.
Krystalizacja:
Różny czas krystalizacji z przyczyn podanych powyżej.
Smak:
Różny smak z przyczyn podanych powyżej.
Zapach:
Różny zapach z przyczyn podanych powyżej.
Miód spadziowy
Miód nektarowo- spadziowy jest wytwarzany z dwóch surowców nektaru i spadzi. Powstaje wówczas gdy termin pojawienia się obu pożytków jest zbliżony w czasie.
Barwa:
W postaci płynnej ma barwę od zielonkawej do brunatno-zielonkawej. Po krystalizacji ma barwy od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej.
Krystalizacja:
Po krystalizacji przyjmuje postać drobno lub średnioziarnistą.
Smak:
W smaku jest łagodny i słabo słodki.
Zapach:
Słaby, lekko korzenny aromat.
Miód spadziowy ze spadzi liściastej
Pozyskiwany jest najczęściej z takich drzew, jak: topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb, osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg.
Barwa:
Miód ten w formie płynnej ma barwę od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po krystalizacji staje się szarobrązowy z odcieniem szarozielonym lub brązowy.
Krystalizacja:
Przed krystalizacją jest gęstą cieczą. Po krystalizacji staje się średnioziarnisty.
Smak:
W smaku jest łagodny z cierpkawym lub żywicznym posmakiem.
Zapach:
Słaby, lekko korzenny zapach.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej
Ten miód pozyskiwany jest ze spadzi: jodły, świrku, sosny, modrzewia, tui.
Barwa:
Charakteryzuje się ciemną barwą od szaro-zielonkawej poprzez brązową ciemnoszarą do prawie czarnej, smolistej. Po krystalizacji są ciemnobrązowe z odcieniami szarego lub zielonego.
Krystalizacja:
Krystalizuje się trudno, nierówno, może być drobnoziarnisty, grudkowaty o niejednorodnej konsystencji.
Smak:
Smak dość łagodny, żywiczny, mało słodki.
Zapach:
Zapach słaby, lekko korzenny.
Zadzwoń lub napisz:
Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142
Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957
Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256
Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl
Odwiedź nas:
Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława
Ryczyńska Zagroda Leśna
Dane GPS:50.923961, 17.396806