Pszczelarstwo
Miód w kuchni
Miodem można wzbogacić wartości odżywcze i smakowe różnych potraw, takich jak mięsa, sosy, pieczywa, ciasta, desery i napoje. Dodatek miodu poprawia i harmonizuje smak potraw.
Zanim zaczniesz przygodę z miodem, poznaj kilka zasad stosowania miodu w kuchni. Ułatwią Ci one życie:
- miód ma właściwości karmelizujące, dlatego wypieki z miodem mają ciemniejszą barwę
- do wypieków z miodem należy każdorazowo dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, która zneutralizuje kwasy zawarte w miodzie i spulchni ciasto
- do pieczenia cista z miodem, należy temperaturę podwyższyć o 15 stopni w stosunku do temperatury podanej dla wypieków z cukrem
- jeśli miód odmierzamy łyżką lub szklanką, to dobrze jest je posmarować olejem lub masłem, wtedy miód nie będzie się do nich przyklejał
Prezentujemy poniżej wybrane przepisy na potrawy i desery, gdzie miód jest ważnym dodatkiem:
Miodulinki:
- 6 płaskich łyżek masła,
- ½ szklanki mleka,
- 10 dag miodu,
- 10 dag płatków owsianych,
- 10 dag posiekanych migdałów,
- 3 dag wiśni z kompotu,
- 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
Sposób wykonania:
Lekko zagotować mleko, miód i 5 łyżek masła lub margaryny. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrumienić płatki owsiane. Posiekać wiśnie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, dodać do masy razem z podsmażonymi płatkami i migdałami. Włożyć masę na godzinę do lodówki. Na posypanym mąką blacie uformować z ciasta 4 walce grubości 3 cm. Następnie pokroić każdy na 10 plasterków. Ułożyć miodulinki na pokrytej pergaminem blasze piekarnika. Piec przez 12-15 minut w temperaturze około 175 ° C. Upieczone ciastka ostudzić.
Pierniczki:
Składniki:
- 1 i ½ kg mąki,
- 2 kostki masła,
- 5 jaj, ½ kg cukru,
- 60 dag kakao,
- 1 szklanka śmietany,
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
- 2 paczki przypraw korzennych
Sposób wykonania:
Miód i tłuszcz rozpuścić. Dodać jajka, śmietanę i pozostałe składniki, dobrze zagnieść i zostawić na 24 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać foremkami ciasteczka, układać na blasze. Piec około 25 minut. Polać polewą czekoladową lub lukrem. Ciasteczka można upiec tydzień przed świętami, gdyż długo zachowują świeżość
Śledzie w sosie miodowo – musztardowym:
Składniki:
- 7 płatów śledzi
- 1 duży jogurt naturalny
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki curry
- 1 duża cebula
Sposób wykonania:
Śledzie opłukać, pokroić na kawałki. Do jogurtu dodać miód musztardę i curry. Następnie zalać śledzie z cebulką jogurtem i odstawić, najlepiej na 12 godzin do lodówki
Świąteczna miodówka:
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 kg cytryn
- 0,4 kg miodu gryczanego
- 0,7 litra wody
Sposób wykonania:
Lekko podgrzaną wodę mieszamy z miodem, następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy ze spirytusem i rozlewamy do butelek. Miód gryczany można zastapić miodem wielokwiatowym lub lipowym. W zależności od użytego miodu miodówka może mieć inny kolor, smak i aromat.
Kutia:
Składniki:
- 0,5 kg maku
- 0,5 kg oczyszczonej pszenicy
- 1 litr mleka
- 500 ml miodu
- garsć migadałów
- przesmażona skórka z pomarańczy
Sposób wykonania:
Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, następnie ostudzić i odstawić na 12 godzin. Odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalnie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde, Wszystko połączyć i wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.
Zadzwoń lub napisz:
Ewa Migocka, tel. kom.: +48691529142
Stanisław Migocki, tel. kom.: +48663221957
Telefon stacjonarny i FAX: +48713139256
Adres e-mail: kontakt@spizarniamiodowa.pl
Odwiedź nas:
Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, ul. Broniewskiego 13, 55–200 Oława
Ryczyńska Zagroda Leśna
Dane GPS:50.923961, 17.396806