.

Dobre jest, gdy pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem. Hipokrates.

Rok załoťenia: 1953

Wydarzenia

Spiżarnia Miodowa nagrodzona

Podczas obchodów Święta Województwa W dniu 18 października 2014 została wręczona nagroda Marszałka Województwa Dolnośląskiego Cezarego Przybylskiego za wkład w kształtowaniu dolnośląskiej rzeczywistości.
Aktywność i zaangażowanie właścicieli firmy Spiżarnia Miodowa znacząco wpływają na rozwój i wizerunek regionu, inspirują otoczenie, powodując pożądane zmiany.Nagroda została wręczona Ewie Migockiej przez Przewodniczącą Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Barbarę Zdrojewską oraz Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Cezarego Przybylskiego.


SMAKI REGIONÓW - POZNAŃ 2014,

W dniach 27-30 wrzesień 2014 prezentowaliśmy swoje produkty na stoisku Województwa Dolnośląskiego podczas Smaków Regionów Poznań 2014.
Smaki Regionów są świętem miłośników tradycji polskiej żywności, promujących naturalne, certyfikowane produkty spożywcze. Byli reprezentanci wszystkich regionów Polski.

NIEMCY - BAWARIA

Byliśmy uczestnikami Wyjazdów Studyjnych i chcemy podzielić się naszymi wrażeniami.

W dniach 6-9.06.2014 uczestniczyliśmy w wyjeździe studyjny nt. "Rozwój Sieci Zagród Edukacyjnych w Niemczech - Bawaria" zorganizowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
Celem wyjazdu było zapoznanie jego uczestników z funkcjonowaniem zagród edukacyjnych na terenie Bawarii.
Zagrody edukacyjne zwiększają świadomość w zakresie produkcji rolnej, ekologii, konsumpcji, jest to ciekawa alternatywa dla nauczania przedszkolnego i szkolnego.
Ideą Zagrody Edukacyjnej jest doświadczenie i poznanie przez zmysły, dźwięk, zapach, dotyk i samodzielne wykonanie. Były to niewielkie gospodarstwa rolne, specjalizujące się w hodowli bydło lub trzody chlewnej, uprawy roślinnej a działalność w zagrodzie edukacyjnej było dodatkowym źródłem dochodu w gospodarstwie.
Częstym zjawiskiem jest łączenie Zagrody Edukacyjnej z NOCLEGAMI, z AGROTURYSTYKĄ i IMPREZAMI OKOLICZNOŚCIOWYMI.
W Bawarii istnieje program szkoleń Ministerialnych dot. Marketingu produktów rolnych - tzw."pakiet startowy" Jest on płatny w 60% przez rolnika, pozwala on rolnikowi rozpoznać swoje możliwości.
Przed przystąpieniem do prowadzenia zagród edukacyjnych gospodarze uczestniczą w cyklu szkoleń z zakresu między innymi: pedagogiki, metodyki, dydaktyki, marketingu. Przystępują do egzaminów, następnie do zorganizowania zagród edukacyjnych - otrzymując certyfikat uprawniających ich do tej formy działalności. Gospodarstwa są usieciowione, współpracują w zakresie agroturystyki, gastronomii, są członkami stowarzyszeń rolników, użytkowników maszyn itp.
Swoją ofertę edukacyjną adresują do przedszkoli, szkół, rodziców i dzieci, stowarzyszeń, grup integracyjnych, seniorów i do osób prywatnych.

Odwiedzone przez nas gospodarstwa:
- Beate i Robert Eichenseer, Neuhaid 4 - 92331 Lupburg - gospodarstwo specjalizujące się w hodowli bydła, w ramach Zagrody Edukacyjnej chowają również kury, kozy, konia, kucyka, kaczki, bażanty.
- Josef Und Ingrid Hartmann , Stettenhof 10, 89426 Modingen - rolnictwo, obozy treningowe, szkoleniowe, imprezy okolicznościowe, integracyjne, regionalne, wioska indiańska, staw i rośliny wodne, wikliniarstwo, suszenie roślin ziołowych.
- Georg Und Anja Schlickenrieder, Martweg 50, 83624 Otterfing - chów bydła starej rasy, trzoda chlewna, organizacja przyjęć weselnych, integracyjnych, okolicznościowych, regionalnych, noclegi. W ramach Zagrody Edukacyjnej spotkania z grupami niepełnosprawnymi. Ciekawym obiektem był ogródek - kojec tzw. "chłodnik" służący do spotkań z grupami niewidzącymi.
- Erwin Schmitt, Schmittn-Hof Wohnau, 97478 Knetzgau - Wohnau - winnica, gospodarstwo rolne, ścieżka edukacyjna wokół stawu, przejażdżka po polach w małej przyczepce traktorowej, ogród warzywny, pole namiotowe, wyżywienie, imprezy okolicznościowe, regionalne.

Podczas pobytu poznaliśmy ciekawe programy edukacyjne w gospodarstwach rolnych, zadawaliśmy wiele pytań dot. organizacji, wsparcia podejmowanych działań, rozmawialiśmy o napotykanych trudnościach i problemach. Wiele rzeczy podpatrzyliśmy, porównywaliśmy z naszymi osiągnięciami.

Uff... i znowu głowa pełna pomysłów.

POLSKA - ŚLĄSK

Następny Wyjazd Studyjny dotyczył współpracy i partnerstwa w rozwoju rynków produktów regionalnych i tradycyjnych w Województwie Śląskim w dniach 7-9.07.2014.
Zorganizowany został przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Podczas trzydniowego wyjazdu uczestniczyliśmy w wykładach, prelekcjach, dyskusjach dot. m. innymi sprzedaży bezpośredniej produktów, formach aktywizacji lokalnej społeczności poprzez promocję produktów regionalnych oraz formy promocji dziedzictwa kulturowego i kulinarnego jako atrakcji turystycznej w powiązaniu z AGROTURYSTYKĄ I TURYSTYKĄ WIEJSKĄ.

We wszystkich dyskusjach przewijały się zagadnienia:
- produkty regionalne - produkt musi mieć cechy związane z regionem
- produkty lokalne - produkt występuje lub jest wykonywany w danej miejscowości
- produkty tradycyjne - produkt związany z dziedzictwem.

Miłe, pouczające i... smaczne były wizyty u lokalnych producentów: między innymi u pana Józefa Michałka producenta serów owczych (w tym oryginalnego oscypka) w Istebnej, u pana Romana Gabrysia w Winnicy Mnich w Mnichu, u pana Tadeusza Bączkiewicz w Cukierni" Bączkiewicz" w Radzionkowie, u pana Jacka Bary w zakładzie wędliniarskim w Mierzęcinie.

Wróciliśmy pod wrażeniem dokonań wytwórców i producentów. Obserwacja i nabyta wiedza przekonuje, że jeszcze wiele przed nami do zrobienia...

Lista zarejestrowanych produktów tradycyjnych
- Dolnośląskie: 41
- Kujawsko - pomorskie: 53
- Lubelskie: 123
- Lubuskie: 31
- Łódzkie: 75
- Małopolskie: 113
- Mazowieckie: 70
- Opolskie: 60
- Podkarpackie: 162
- Podlaskie: 49
- Pomorskie: 149
- Śląskie: 137
- Świętokrzyskie: 66
- Warmińsko-mazurskie: 25
- Wielkopolskie: 89
- Zachodniopomorskie: 28
RAZEM: 1271

AUSTRIA - TYROL

Wyjazd studyjny nt. "Promocja krajowych i unijnych systemów jakości żywności regionalnej" Austria, który odbył się w dniach 22-25.07.2014.
Wyjazd skierowany był do producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska - zainteresowanych bądź uczestniczących w systemach certyfikacji żywności wysokiej jakości.
Podczas wyjazdu spotkaliśmy się z przedstawicielami organizacji działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz z producentami produktów tradycyjnych w Kraju Związkowym Tyrol.
Uczestniczyliśmy w rozmowach dotyczących sprzedaży bezpośredniej oraz marketingiem produktów tradycyjnych i regionalnych objętych krajową i unijną ochroną.
Odwiedziliśmy gospodarstwa przetwarzające mleko owcze - sympatyczna i bardzo energiczna młoda kobieta Andrea Schreiner prowadziła samodzielnie gospodarstwo. W ofercie posiadała mięso owcze, rożne sery białe, mleko, jogurty, kosmetyki. Wszędzie panował nie tylko wzorowy porządek, ale i owce miały miłe i czyste pomieszczenia. Podczas dojenia gospodyni zapewniała owcom mały poczęstunek - soczyste jabłka na świeżym sianie.

W miejscowości Natters w gospodarstwie "Gute Fruecht" poznaliśmy właścicieli sadu z starymi odmianami jabłoni. Produkowali ocet winny i pikantne przetwory z owoców - do potraw mięsnych.
Gościliśmy u rodziny Astl w Hollersbach w gospodarstwie położonym wysoko w Alpach. Przepiękne widoki, czyste powietrze, zielone ukwiecone łąki, siano pachniało miętą. Cisza, oddalone od siebie gospodarstwa.
Gospodarstwo było niewielkie, produkty sprzedawane były w przydomowym sklepiku. Gospodarze dowozili swoje produkty również do klientów, uczestniczyli w cotygodniowych jarmarkach, dostarczali sery do hoteli.
Następni gospodarze - rodzina Pichler specjalizowali się w przetwórstwie mięsa wieprzowego i wołowego. Zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami! W gospodarstwie były również pszczoły, których miód urozmaicał ofertę sklepiku mieszczącego się w gospodarstwie. Gospodarze posiadali przestronną salę z zapleczem kuchennym, w której organizowali przyjęcia rodzinne, spotkania integracyjne, seminaria itp.
Ostatnią wizytę złożyliśmy panu Weingutowi Bohrna - właścicielowi winnicy. Zwiedziliśmy starą piwnicę w której przechowywane są beczki z winami. Słuchając opowieści o szczepach winorośli - degustowaliśmy wina.
Wszędzie w gospodarstwach znajdowały się tzw. "sklepy rolnika" czyli przydomowe, gustowne, dobrze wyposażone sklepiki spełniające wymogi sanitarne. Taka sprzedaż skraca drogę dystrybucji produktu i zmniejsza jego cenę.
Pozazdrościć można rozwiniętej sieci sprzedaży regionalnych produktów do lokalnych restauracji i hoteli. Tam turyści oczekują na rozsmakowanie się w lokalnych wyrobach.
W pobliskich miasteczkach funkcjonowały sklepy regionalne, do których lokalni producenci dostarczają swoje wyroby, uczestniczą w pobliskich cotygodniowych targach, biorą udział w targach branżowych, wprowadzili system sprzedaży koszykowej.
System koszykowy polega przygotowaniu pakietów różnych lokalnych produktów według wcześniejszego zamówienia. System obsługiwał jeden z członków stowarzyszenia - pobierając 10% wynagrodzenia od sprzedaży. Ważne jest to, że klienci przyjeżdżali po odbiór przygotowanych pakietów.
Podróże kształcą - to prawda. Z każdego wyjazdu można było coś wynieść dla swojego osobistego i firmowego rozwoju, za co dziękujemy organizatorom.

PIKNIK POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ - rodzinne święto polskiej żywności

W sobotę 14 czerwca 2014 odbył się organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11 Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który stał się świętem polskiej żywności. W ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przy ulicy Nowoursynowskiej 166 przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem "Poznaj Dobrą Żywność" oraz żywności wytwarzanejw krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych regionalnych a także produktów ekologicznych. W ogrodach SGGW można było nie tylko spróbować, ale także kupić najlepsze polskie produkty.

FILMOWCY W PASIECE

W maju 2015 gościliśmy ekipę filmową Telewizji Polskiej SA oddział Dolnośląski w naszej pracowni i pasiece.

Film powstał w ramach programu "Zrób to ze smakiem" redaktor Agaty Ałykow - promujący kuchnię dolnośląską i wyroby regionalne.

Program prezentuje mieszkańców naszego regionu, którzy dzięki własnej inwencji i przedsiębiorczości, z produkcji żywności uczynili sposób na życie.

Odwiedzane są m.in. dolnośląskie winnice, wytwórnie serów, producentów wędlin, pieczywa, miodów, nalewek, stawy rybne.

Prezentowana jest działalność stowarzyszeń i organizacji lokalnych, których celem jest promowanie tradycyjnej żywności. Są to także wspaniałe miejsca wypoczynku i kontaktu z przyrodą.

Link:http://www.tvp.pl/Wroc%C5%82aw/inne/zrob-to-ze-smakiem/wideo/31052014/15440345

Producent miodów- Spizarnia Miodowa wyróżniony

Z okazji 25-lecia polskiej transformacji Spiżarnia miodowa otrzymała podziękowanie "aktywne propagowanie idei i ducha przedsiębiorczości w środowisku lokalnym oraz zaangażowanie i wkład w rozwój polskiej gospodarki".

Niezmiernie nam miło! Dyplom, jaki otrzymaliśmy publikujemy po prawej stronie naszego serwisu.

Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej Rolnictwa
i Ogrodnictwa w Berlinie

W styczniu bieżącego roku uczestniczyliśmy w Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej Rolnictwa i Ogrodnictwa w Berlinie - Grünen Woche .

Podczas berlińskiej wystawy odbyła się promocja narodowych produktów rolno-spożywczych, połączona z degustacją.

„Zielony Tydzień” w Berlinie stanowi okazję do wielu spotkań pomiędzy przedstawicielami regionów, instytucji, firm i przedsiębiorstw.

W tym roku stoisko Dolnego Śląska skupione było na promocji produktów rolno-spożywczych pochodzących z naszego regionu.

Nasze miody z dodatkami jak również miody w formie upominków wzbudziły duże zainteresowanie.” Patrz zdjęcia w Galerii.

Przekazuj nam informacje

Jeżeli wiesz, że w Twojej okolicy odbędzie się jakieś wydarzenie, mające związek ekologią, zdrowym żywieniem lub po prostu z pszczelarstwem, poinformuj nas o tym, pisząc na adres kontakt@spizarniamiodowa.pl Jeżeli będzie taka możliwość, pojawimy się tam.