Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/spmiodowa/domains/spizarniamiodowa.pl/public_html/inc/dbConnector.php on line 3
Pasieka Migoccy: Miód w kuchni
.

Dobre jest, gdy pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem. Hipokrates.

Rok załoťenia: 1953

Miód w kuchni

Miodem można wzbogacić wartości odżywcze i smakowe różnych potraw, takich jak mięsa, sosy, pieczywa, ciasta, desery i napoje. Dodatek miodu poprawia i harmonizuje smak potraw.

Zanim zaczniesz przygodę z miodem, poznaj kilka zasad stosowania miodu w kuchni. Ułatwią Ci one życie:

  • miód ma właściwości karmelizujące, dlatego wypieki z miodem mają ciemniejszą barwę
  • do wypieków z miodem należy każdorazowo dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, która zneutralizuje kwasy zawarte w miodzie i spulchni ciasto
  • do pieczenia cista z miodem, należy temperaturę podwyższyć o 15 stopni w stosunku do temperatury podanej dla wypieków z cukrem
  • jeśli miód odmierzamy łyżką lub szklanką, to dobrze jest je posmarować olejem lub masłem, wtedy miód nie będzie się do nich przyklejał

Prezentujemy poniżej wybrane przepisy na potrawy i desery, gdzie miód jest ważnym dodatkiem:

Miodulinki

Składniki:

  • 6 płaskich łyżek masła,
  • ½ szklanki mleka,
  • 10 dag miodu,
  • 10 dag płatków owsianych,
  • 10 dag posiekanych migdałów,
  • 3 dag wiśni z kompotu,
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 dag kandyzowanej skórki cytrynowej

Sposób wykonania:

Lekko zagotować mleko, miód i 5 łyżek masła lub margaryny. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrumienić płatki owsiane. Posiekać wiśnie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, dodać do masy razem z podsmażonymi płatkami i migdałami. Włożyć masę na godzinę do lodówki. Na posypanym mąką blacie uformować z ciasta 4 walce grubości 3 cm. Następnie pokroić każdy na 10 plasterków. Ułożyć miodulinki na pokrytej pergaminem blasze piekarnika. Piec przez 12-15 minut w temperaturze około 175 ° C. Upieczone ciastka ostudzić.

Pierniczki

Składniki:

  • 1 i ½ kg mąki,
  • 2 kostki masła,
  • 5 jaj, ½ kg cukru,
  • 60 dag kakao,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
  • 2 paczki przypraw korzennych

Sposób wykonania:

Miód i tłuszcz rozpuścić. Dodać jajka, śmietanę i pozostałe składniki, dobrze zagnieść i zostawić na 24 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać foremkami ciasteczka, układać na blasze. Piec około 25 minut. Polać polewą czekoladową lub lukrem. Ciasteczka można upiec tydzień przed świętami, gdyż długo zachowują świeżość.

Śledzie w sosie miodowo – musztardowym

Składniki:

  • 7 płatów śledzi
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki curry
  • 1 duża cebula

Sposób wykonania:

Śledzie opłukać, pokroić na kawałki. Do jogurtu dodać miód musztardę i curry. Następnie zalać śledzie z cebulką jogurtem i odstawić, najlepiej na 12 godzin do lodówki

Świąteczna miodówka

Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cytryn
  • 0,4 kg miodu gryczanego
  • 0,7 litra wody

Sposób wykonania:

Lekko podgrzaną wodę mieszamy z miodem, następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy ze spirytusem i rozlewamy do butelek. Miód gryczany można zastapić miodem wielokwiatowym lub lipowym. W zależności od użytego miodu miodówka może mieć inny kolor, smak i aromat.

Kutia

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • 0,5 kg oczyszczonej pszenicy
  • 1 litr mleka
  • 500 ml miodu
  • garsć migadałów
  • przesmażona skórka z pomarańczy

Sposób wykonania:

Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, następnie ostudzić i odstawić na 12 godzin. Odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalnie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde, Wszystko połączyć i wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.

Powrót do poprzedniej strony