Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/spmiodowa/domains/spizarniamiodowa.pl/public_html/inc/dbConnector.php on line 3
Pasieka Migoccy: Miodowe ciekawostki
.

Dobre jest, gdy pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem. Hipokrates.

Rok załoťenia: 1953

Miodowe ciekawostki

Ilu pszczół trzeba, żeby wyprodukować miód?

Pszczoła lecą po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu. Do ula przynosi 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W związku z tym w ulu zostaje 5-10 mg miodu. Jedna łyżeczka waży 30 000 mg (30 g). Żeby wypić szklankę osłodzonej wody po nektar musi polecieć 5000-6000 pszczół !

Skąd się bierze miód ?

Surowcem wyjściowym dla miodu nektarowego i spadziowego są przefiltrowane soki roślinne. Przeczytaj, jak powstaje miód:

Miód nektarowy:

sok roślinny +filtr roślinny + nektar + pszczoły = miód nektarowy

Rośliny, aby zwabić pszczoły do zapylenia kwiatu, wydzielają słodki nektar, przefiltrowany sok roślinny, w który zawiera przeważnie cukry.

Pszczoła pobierając z kwiatu nektar, kręci się i potrąca pylniki. Pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. W pyłku jest cały zespół biopierwiastków: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez. Występują też kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, mlekowy i szczawiowy.

Cukry pochodzące z nektaru oraz z zaprószonego pyłku – biopierwiastki, aminokwasy, witaminy, barwniki oraz substancje biologicznie czynne. Pszczoły dodają enzymy trawienne, substancje bakteriostatyczne, kwasy organiczne, dzięki którym miód ma właściwości konserwujące, smakowe i staje się łatwo przyswajalny.

Miód spadziowy:

sok roślinny+filtr mszycy+spadź+pszczoły = miód spadziowy

Mszyce gromadzą sok wyssany z roślin i przefiltrowują go. Dla siebie zatrzymują całą zawartość białka i trochę cukru. Pozostałe składniki jak cukry, biopierwiastki, witaminy są wydalane w postacie bezbarwnej kropelki. Kropelki te często spadają z liści i dlatego nazywają się spadź.

Pszczoły ją zbierają i przynoszą do ula, dodają enzymy, kwasy organiczne, odparowują i magazynują jak miód.

Powrót do poprzedniej strony